Желаете да научите нов език и се спирате на китайския? Винаги сте имали интерес към езика, но досега не сте намирали време? Децата ви ще учат в езикова паралелка китайски език? Красивият език е не само най-говоримият на планетата, а е един от най-старите езици, водещи началото си още от древността. Предстои ви едно приключение, в което изпод ръката ви неусетно ще започнат да се появяват красиво изписани йероглифи. В главата ви ще се въртят интересни легенди. А китайските изречения, които произнасяте, ще приличат на екзотична мелодия.

Топка с китайски йероглифи
Китайски традиционни йероглифи

     Всичко това е прекрасно, но тази статия цели да ви запознае детайлно с някои от моментите в процеса на обучение по китайски език.

Пътуване назад във времето

Пиктограми, НаучиКитайски
Древни йероглифи

Вероятно сте наясно, че не съществуват такива понятия като ,,китайска азбука“ или ,,китайски букви азбука“. Структурата на източноазиатския език е по-различна от тази на европейските и се състои от символи, наречени йероглифи. Няма единно мнение относно техния брой, ала едно е ясно те ни изглеждат много красиви и безкрайно трудни за запомняне и изписване. Добрата новина е, че всеки един йероглиф има определена последователност на изписване, точен брой черти и логика, която пишещият следва. Първите йероглифи, с които ви предстои да се запознаете, датират от… хиляди години преди новата ера. Да, прочетохте правилно те са прототипи на съвременните йероглифи и са намерени в праисторически пещери. Сами по себе си приличат на рисунки, наподобяващи думата, която означават, и оттам идва името им пиктограми.

Забавни думи, които ще запомните от първия път

Забавни думи, НаучиКитайски
Ученето на китайски е интересно

       Китайците имат обичай да назовават директно нещата и ето защо немалка част от думите им са образувани по този начин.

Например светофар ще бъде ,,червено-зелена лампа“ (红绿灯), компютър ,,електрически мозък“ (电脑), филм ,,електрическа сянка“ (电影), сешоар ,,духаща вятър машинка“ (吹风机), пейка ,,дълъг стол“ (长椅子)  и други. Другата част от думите, които учещите китайски запомнят лесно са тези, които наподобяват чуждици. Някои от тях са бидзини за бикини, мангуо за манго, шала за салата, ханбаобао за хамбургер, санминджъ за сандвич…

Виждане на йероглифи дори и насън

    В началото изписването на китайски йероглифи с цел запомняне става върху специални листове с големи квадрати (подобни на тетрадките по математика за малките ученици). Може да попитате всеки един, който се занимава с китайски, и той със сигурност ще ви отговори, че помни много добре тези листове. Чрез многократно изписване ръката свиква с плавните движения и с последователността на изписване на йероглифите. Понякога ще се чувствате като Паисий Хилендарски. Друг път ще ви се привиждат йероглифи дори насън. Но в мига, когато запомните и разпознаете някъде този йероглиф, ще изпитате огромно удовлетворение от наученото.

Спящ човек сънува китайски йероглифи
Спящ човек сънува китайски йероглифи

 

 

Момченце със заплетен език
Как да го кажа?!

Заплитане на езика при изговаряне на някои думи

        Изговарянето на някои китайски срички затруднява немалко от учащите, а изричането на специално разработени с цел подобряване на произношението фрази изглежда непосилна задача (съ шъ съ, шъ шъ шъ, шъсъ шъ шъсъ, съшъ шъ съшъ, шъсъ бу шъ съшъ, съшъ бу шъ шъсъ).

      Част от звуците в китайския също са непривични за човек, чийто роден език е българският. С упражнения, слушане на записи, гледане на филмчета, разговори нещата постепенно престават да изглеждат толкова страшни. Всичко си идва на мястото.

 

Един път, по който ще научите много неща

Китайски език, китайски символи, панда, дракон, ин и ян, жерав, клечки за хранене
Символите на Китай

     

   Ученето на този език ще ви помогне да бъдете по-организирани, последователни и търпеливи. Голяма част от учениците на НаучиКитайски споделят, че се чувстват далеч по-креативни, благодарение на йероглифите, които имат дават нов поглед над нещата. 

   Заедно с езика ви предстои да научите разбиранията за света на древните мислители Конфуций, Лао Дзъ, Сун Дзъ, много интересни факти за имперските времена на Китай, в който императори, чиновници, подчинени са спорели за власт, дори може да ви се прииска да пробвате да си сготвите някое ароматно китайско ядене, което може да хапвате с клечки, ако овладеете и това изкуство, освен бойното кунгфу.

 

Leave a Reply