Китайски диалекти диаграма
Основните диалекти на китайския език

    Китайският език е най-говореният език на планетата. Той е древен, пише се с йероглифи и звучи интересно. Повечето хора в България го свързват с нещо изключително трудно и неразбираемо (,,Сякаш ми говориш на китайски„, т.е. не те разбирам). Защо това е така?

Какво значи ,,китайски език“?

   Когато някой каже, че изучава китайски език, или е преводач с китайски език, то в повечето случаи има предвид мандарин. Мандарин е официалният китайски език. Името му идва от титлата, с която са се наричали определени държавни чиновници по имперско време, а именно мандарини. Езикът мандарин е познат и като путунхуа (普通话), т.е. общоразпространен език. Той е базиран върху начина, по който са говорели образованите пекинци. Путунхуа е официалният език в Китай, затова задължително се изучава в училищата и се използва в медиите. Той е езикът, който можеш да усвоиш заедно с учител на НаучиКитайски.

Колко китайски езика/диалекта има?

Карта с китайските диалекти, НаучиКитайски
Карта, показваща разпространението на диалектите, източник

   Според различните класификации има множество диалекти на китайския език. Най-общо можем да ги сведем до следните най-основни:

 • Мандарин както споменахме, официалният и най-говорен китайски език. Разпространен е в Северен и Югозападен Китай.
 • Кантонски (粤方言) смята се дори за отделен език, тъй като е доста по-различен от мандарин. Използва не 4, а 6-9 тона при произношението на сричките. Говори се в Южен Китай, по-точно в провинция Гуандун, както и в Хонконг и Макао.
 • Хоккиен (闽南语) – това е форма на диалекта южен мин, който е разпространен в провинция Фудзиен и в Тайван. Най-много от говорещите го са югоизточноазиатци с китайски произход (най-вече в Сингапур, Малайзия, Индонезия, Филипините).
 • У (吴方言) познат и още като шанхайски диалект. Той е доста по-специфичен от стандартния китайски и за много китайци е почти неразбираем.
 • Хакка (客家方言) нарича се още и хакка. Преобладава в граничните райони на провинциите Гуандун, Фудзиен, Гуанси. Среща се и в говора на китайската диаспора по света.

Как звучат различните китайски диалекти?

  Нека да чуем някои често срещани фрази на всеки един от тези диалекти, за да направим сравнение:

 • Здравей! (你好)

  Китайски фенери, здравей, НаучиКитайски
  你好 – здравей – буквално означава ,,ти добре“,

   

Мандарин

Кантонски

Хоккиен

У

Хакка

 

 • Да (是)

  Китайски йероглиф за ДА
  Йероглифът 是 означава ДА

Мандарин

Кантонски

Хоккиен

У

Хакка

Как тогава китайците се разбират помежду си?

    Най-интересното е, че китайците, говорещи на различни диалекти, трудно биха обсъдили прогнозата за времето, камо ли нещо по-сложно. Ето защо в такава ситуация на помощ идва китайската писменост йероглифите! Всеки един китаец може да разбере смисъла на написаните йероглифи, независимо от това на кой диалект ще ги прочете. Именно чрез йероглифите общуването между китайци от двата края на страната става възможно. В много случаи може да видите китайци по улиците, които си пишат йероглифи на листчета или по ръцете, за да се разберат помежду си.

Възрастен китаец пише йероглифи
Изписване на йероглифи на специални листи, източник ThoughtCo

Leave a Reply