В 21-и век Интернет се е превърнал в неразделна част от нашия живот. Използваме го постоянно за най-различни цели. Те са комуникация, онлайн пазаруване, плащане на сметки, резервации, слушане на музика, гледане на филми, търсене на работа… И какво ли още не. Думи като поствам, шервам, лайквам и скролвам са често срещани в речника на младите. Преглеждането на приложения от сорта на Фейсбук, Туитър и Инстаграм пък е ежедневие.

Компютър, социални мрежи Китай
Компютър, социални мрежи Китай

Как стоят нещата в далечен Китай?

     Източноазиатският дракон в лицето на Китай има свой собствен набор от социални мрежи. Замислени са с целта да служат за най-различни цели и по този начин да улесняват потребителите. Възможно е дори да подадеш молба за развод чрез приложение! И тъй като западните социални медии са недостъпни от територията на КНР, четенето на тази статия може да ви бъде от полза. Целта е да бъдат представени част от най-употребяваните социални мрежи там. В случай, че:

  • ви предстои пътуване до Китай и искате да поддържате връзка с близките си
  • обичате да гледате китайско кино
  • да слушате китайска музика
  • интересувате се от културата на страната
  • искате да сте в крак с тенденциите там,

предлагаме ви да се запознаете най-общо със следните социални мрежи и приложения:

 1. Уичат (微信/Wechat):

Социални платформи Китай, Уичат
Социални платформи Китай, Уичат

   Това е най-популярното приложение в Китай с над 1 млрд. потребители. Структурата му е много разширена и предлага редица възможности. Част от тях са гласови/видео обаждания, чат, публикации, пазаруване, играене на игри, управление на банкови сметки… Платформата съдържа над 10 млн. допълнителни приложения, наречени мини програми за Уичат. Чрез тях могат да се закупуват самолетни билети, да се резервират хотелски стаи, да се поръчват таксита и много други. Регистрацията в приложението изисква мобилен телефонен номер. Съществуват два вида профили:

  • индивидуални – използват се за лични цели;
  • официални (фирмени) – използват се за бизнес цели.

2. Уейбо (微博/Weibo):

Социални мрежи Китай, Уейбо
Социални мрежи Китай, Уейбо

   Известна още като Туитъра на Китай заради ограничението от броя на символи при публикация, Уейбо е платформа за микро блогове. Потребителите могат да качват снимки и кратки клипове, придружени от текст. Лесното споделяне на съдържание превръща платформата в място за създаване и разпространение на нови тенденции. Множество марки използват Уейбо, за да наемат известни личности, които да представляват продуктите им в платформата. Има опция и за проследяване на клиентските мнения и коментари. От 2017 г. активните потребители в Уейбо надхвърлят тези в Туитър.

3. Кю’кю (腾讯/QQ):

Социални мрежи Китай, Кю'кю
Социални мрежи Китай, Кю’кю

   Платформа, предшестваща Уичат, със сходни функции. Тя предлага гласови обаждания и съобщения, чатове, игри, музика и др. Преди появата на Уичат Кю’кю е бил най-разпространеният онлайн метод за комуникация. Компютърната му версия днес е широко използвана за размяна на информация между колеги в работна среда. Много от китайците под 20-годишна възраст предпочитат този канал за комуникация. Това е така, защото за регистрацията не е нужен мобилен телефонен номер.

4. Байду тие’ба (百度贴吧/Baidu Tieba):

Социални мрежи Китай, Байду Тие'ба
Социални мрежи Китай, Байду Тие’ба

   Представлява най-големият дискусионен форум в Китай, базиран на търсенето по ключови думи. Платформата покрива най-различни теми. А както заглавието показва (贴吧 – букв. ,,да публикуваме!“), тя се използва от потребителите основно за следене на интересни теми и дискусии по категории.

5. Доубан (豆瓣/Douban):

Социални мрежи Китай, Доубан
Социални мрежи Китай, Доубан

   Доубан е социална мрежа, в която потребителите изразяват себе си и коментират книги, филми, музика, събития. Чрез нея могат да се закупуват билети за предстоящи културни събития, да се теглят е-книги и да се слуша радио. Платформата също така свързва хора с еднакви интереси и предпочитания.

Очаквайте продължението на статията – ,,Кои са най-използваните социални мрежи в Китай? Част втора“!

Вижте на: ,,Кои са най-използваните социални мрежи в Китай? Част втора“

Китайски социални мрежи
Китайски социални мрежи

Leave a Reply