В тази статия ще ви представим някои от най-големите странности, които съществуват в далечен Китай. Някои от тях са забавни, други – меко казано странни, а трети ще отговорят на въпроси, които може би някога сте си задавали, но не сте успели да намерите отговор. Нека видим кои са те:

1. Господа, не носете зелена шапка в Китай!

Зелена шапка, НаучиКитайски
Зелена шапка. Символ в Китай.

    戴绿帽子 (dài lǜ màozi) – букв. нося зелена шапка или още рогоносец. Ако не искате да бъдете подкачани, че съпругата ви съвсем не спазва обета си за вярност, избягвайте зелените шапки. Според някои още от времето на династия Юен (元朝 1271-1368) близките на проституиращите жени са били принуждавани да носят шапки в такъв цвят, за да се отличават. По-забавната версия разказва за едно младо семейство, в което съпругът отсъствал често по работа. Съпругата му започнала връзка със съседа, който бил продавач на платове. За да запази връзката им в тайна, младата жена решила да ушие на съпруга си зелена шапка, която да носи, когато заминава за дълго време. Щом съседът видел мъжът да носи зелената шапка, това значи, че имал ,,зелена светлина“ да посети дамата.

2. Поставянето на йероглифа за ,,щастие, просперитет“ 福 наобратно

Обърнато Фу, НаучиКитайски
Обърнато Фу значи щастие.

   В основата на тази традиция стои игра на думи – омофоните 倒 (dào – наопаки, наобратно) и 到 (dào – пристигам, идвам). Идеята е, че обърнатия йероглиф за щастие 福 звучи по същия начин като ,,задава се успех“. Това е причината около Китайската Нова година домовете и улиците да са изпъстрени с този знак като израз на съкровени желания щастието да ,,почука на вратите“.

3. Избягване на числото 4

Числото 4 в китайската култура.
Числото четири в китайската култура. Значение.

    Чували ли сте, че в много от китайските сгради в асансьора липсва етаж 4? Това съвсем не е съвпадение… Наследниците на дракона свързват числото със смъртта, тъй като произношението на двете думи е много близко – четири (四 – sì), смърт (死 – sǐ). Следователно телефонни номера и регистрационни номера на коли, съдържащи повече от една четворка, се считат за лоша поличба и се избягват. За китайците благоприятни числа са 6 и 8, защото звученето им наподобява думите за ,,поток, благоденствие“.

4. Табута при ядене

Ядене с клечки
Ядене с китайски клечки. Символика и значение.

    Китайците не режат спагетите и не обръщат рибите при ядене. Обръщането на рибата е символично преобръщане на рибарската лодка и загуба. Затова не само в Китай, но и в цяла Източна Азия изяждат горната половина на рибата, махат гръбначната кост и продължават с долната половина. А според суеверието колкото по-дълги са спагетите, толкова по-дълъг ще е животът на този, който ги консумира. Така че, грабвайте клечките и започвайте да тренирате!

5. Избягване на хризантеми

Бели хризантеми и какво означават за китайците.
Бели хризантеми и какво означават за китайците.

    Ваш познат китаец има рожден ден и искате да го зарадвате с букет красиви бели или жълти хризантеми? Да, ама не! В Азия бялото е цветът на смъртта и траура, а при подобни случаи се поднасят именно хризантеми. Ето защо имайте едно наум, за да не се чудите защо вместо радост насреща си виждате смесица от объркване и отрицателни емоции.

Leave a Reply