Какво представлява Теракотената армия (兵马俑)?

      Това е удивителна по размерите си колекция от статуи на воини в естествен ръст, намираща се в старопрестолната столица на Китай – град Си’ан (西安), провинция Шаанси.

Теракотената армия
Най-голямата изложбена зала от колекцията

Император Цин Шъхуан и неговото управление

        Огромният исторически комплекс включва и Мавзолея на император Цин Шъхуан (秦始皇陵), основател на династия Цин. Част от комплекса е и неговата погребална могила. Император Цин Шъхуан:

 • слага край на епохата на Воюващите царства през 221 г. пр.н.е.
 • за първи път унифицира Китай
 • въвежда единна система на мерки, теглилки и парични средства
 • построява широка пътна мрежа
 • стандартизира китайският език

  Шъхуан, НаучиКитайски
  Легендарният император Цин Шъхуан

 

   Именно по време на неговото управление с цел защита от номадските племена на север е започнат строежът на Великата китайска стена (万里长城). Владетелят се води от принципите на легизма (法家). Според тях в държавата върховенство има законът, чийто създател е императорът. Властта е еднолична, а държавният апарат – унифициран.

     Ала това, което най-много притеснява прочутия Цин Шъхуан, е смъртта. Ето защо той търси всевъзможни начини да удължи живота си и да намери пътя към безсмъртието. Част от прилаганите от него методи включва дори приемането на живак. Поради причината, че в гробницата му се съдържа значително количество живачен материал, и до днес гробницата му не е разкопавана.

Теракотената армия, вход към музея, НаучиКитайски
Входът към комплекса

   

 

  Строителството на величествения комплекс императорът започва още приживе. Това изисква огромни финансови и човешки ресурси и заедно с деспотичния режим и налаганата цензура води до всеобщо недоволство от страна на поданиците. Ето защо след смъртта на Шъхуан през 210 г. пр.н.е. династия Цин пада.

 

 

С какво впечатлява комплексът?

     Мястото е открито през 1974 г. от селяни, които докато копаят кладенец, попадат на мистериозните теракотени фигури. След мащабно проучване става ясно, че това са фигури на войници, които трябвало да придружат Цин Шъхуан в задгробния живот. По време на реставрацията се разбира, че са изработени чрез матрица, но впечатляващото е, че всеки един от тези повече от 6000 воини има уникални черти на лицето! Подредени са в стройни редици и се намират на изток от погребалната могила.

Армия, НаучиКитайски
Теракотените воини

       Освен първата камера (дълга 230 м и широка 62 м), помещаваща воините, археолозите откриват още три. Във втората са намерени кавалерийски и пехотни части, както и военни колесници. В третата са командващите армията високопоставени офицери, а четвъртата е празна и вероятно не е довършена при строежа.

       Средната височина на фигурите е 1,80 м, а тежестта им варира от 110 до 300 кг. Те се делят на различни типове, но основните са:

 • бронирана пехота
 • невъоръжена пехота
 • кавалеристи
 • стрелци с арбалети
 • колесничари с каски
 • колесничари с копия
 • генерали.

        Комплексът приема посетители целогодишно с работно време 08:30-18:00. От 2019 г. в сила са нови регулации, които позволяват най-много 65 000 посетители на ден. Билетът за възрастни е 120 юана (около 30 лв.).

Древна колесница, НаучиКитайски
                                          Колесница

Leave a Reply