Изучавай китайски език по забавен и интересен начин на НаучиКитайски.
Китайският език се лее като песен…

     Колко пъти сте чували тази фраза? А някога задавали ли сте си въпроса защо китайският език звучи толкова звънливо? Не, не ви се струва. Това се дължи на тоновете, които играят изключително важна роля, защото определят смисъла на думите. Тоновете са и една от спецификите при изучаването на китайски език, на която се отделя голямо внимание. Защото ако искаме да споделим на китайски приятели, че много харесваме панди (熊猫 xióngmāo), не бихме искали да произнесем думата грешно и да кажем ,,окосмяване по гърдите“ (胸毛 xiōngmáo) вместо панди. Друг много подходящ пример е с езиците китайски и корейски, които са съставени от еднакви срички (汉语 Hànyǔ /韩语 Hányǔ), но се изговарят в различни тонове.

На какво се дължи това?

      Защо са необходими тонове? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви научим как да произнасяте всеки един от тоновете.

      Китайският език е съставен от около 400 срички. За сравнение в българския език те са хиляди. С интонацията си ние просто придаваме емоция на казаното, докато в китайския език интонацията носи смисъла на думата. Казана по 4 различни начина, една сричка има поне 4 различни значения. Тоновете в съвременния китайски език са общо четири, заедно с един нулев (неутрален) тон. Всеки един от тоновете има посока на произнасяне. Нека да вземем за пример сричката ba. В първи тон bā, думата значи осем, във втори bá е със значение на изкоренявам, с трети тон bǎ е дръжка, с четвърти bà отказвам се, а с неутрален ba е модална частица за подкана.

Човечета тонове
Четирите тона в китайския език

1 тон – висок равен

Първият тон се произнася равно и е лесен за разпознаване. Представете си, че трябва да изговорите нотите (дооо, реее, миии) и ще добиете по-ясна представа. Нека да го чуем:

Тонове, първи
Първи тон е равен

 2 тон – възходящ

Втори тон е възходящ, посоката на произнасяне е отдолу нагоре. Прилича на интонацията в края на въпросително изречение (,,Ще ходим ли?“).

Тонове, втори
Втори тон е възходящ

3 тон – низходящо-възходящ

Трети тон е най-дълъг от всички, а посоката на произнасяне е отгоре-надолу и отново нагоре. На български по подобен начин произнасяме ,,май-май“.

Тонове, трети


Трети тон е низходящо-възходящ

4 тон – низходящ

Четвърти тон е рязък, като се произнася отгоре надолу. Съответства на начина, по който бихме казали категорично ,,Не!“. Чуйте го:

китайски език, четвърти тон
Четвърти тон е низходящ

5-ият неутрален тон е неударен, сричката се произнася без да се обръща внимание на тона.

     Както виждаме на горните картинки, при изписване с пинин тоновете се отбелязват върху гласните. Символите за отбелязване наподобяват посоката на изговаряне на тона.

      Учителите от НаучиКитайски съзнават, че наблягането върху четирите тона е ключов процес от изучаването на китайски език. Някои от учащите решават да не му обръщат толкова голямо внимание, като се надяват да бъдат разбрани по смисъла на изречението. Това е погрешна тактика и много често води до конфузни ситуации, които затрудняват не само говорещия, но и слушащия.

Тонове китайски език, мишена
   Как да овладеем правилното произношение на тоновете?

      Ето няколко тактики, чрез които можеш да упражняваш тоновете:

1. Чети на глас, като внимаваш как произнасяш сричките, и направи запис. После го чуй и разбери къде си допуснал грешки при произношението им.

2. Винаги изписвай обозначението на тона върху думата (пинина). След като научиш думи с еднакъв тон, групирай ги и ги произнасяй.

3. Слушай китайски аудиозаписи и обръщай внимание на тоновете.

4. 慢慢来! Или ,,бързай бавно“! Не се притеснявай, всеки е срещал затруднения при изучаването на тоновете. Важното е да не се отказваш. С малко повече практика неусетно ще станеш майстор в произнасянето им.

 

Leave a Reply