Ученик рисува йероглифи с четка
    Рисуване на йероглифи с четка върху калиграфско платно

        ,,Аз (искам да) уча китайски“. Докато едва преди няколко години хората, които изричат тези думи, се брояха на пръсти, а изучаването на китайски език беше истинско предизвикателство, то днес нещата стоят по различен начин.

        Немалко гимназии, частни училища, а и дори детски градини у нас вече предлагат езиково обучение по китайски. Това е така, защото статистиката сочи, че в последните години младите хора в България имат все по-голямо желание да изучават древния език. Но замисляли ли сте се какви са причините за тази нова тенденция? С какво китайският език привлича вниманието и какви възможности предлага?

  • Китайският език е нестандартен

Китайските йероглифи развиват креативност и не са толкова трудни
Изписването на йероглифите се смята за изкуство

        Китай е страната на кунг-фу филмите, Великата китайска стена, мъдрия Конфуций, вкусните оризови спагети… Всички тези толкова познати, а в същото време толкова далечни за нас символи на Китай подбуждат интереса на младите да научат нещо повече за източноазиатската страна. А какъв по-добър начин от това да се запознаят с езика ѝ?! Голяма част от изучаващите китайски език сочат като една от причините любопитството и желанието за впускане в изучаването на нещо вълнуващо и различно. Екзотичен и нестандартен със своята тоналност и интересни йероглифи, китайският се оказва търсеното от тях предизвикателство.

  • Най-говореният език в света

Дъска с китайски йероглифи
Учител сочи текст, написан с йероглифи и пинин

          Китайският език  се използва от 15-20% от населението на света и по-специфично в следните държави: Китайска народна република, Тайван, Сингапур, Монголия, Малайзия, Тайланд, Бруней и др. Това дава възможност на хората, които го владеят, да комуникират и създават контакти надлъж и нашир по земното кълбо. Не по-малко значим факт е, че Китай е най-бързо развиващата се и втора по големина световна икономика. Голяма част от бизнес преговорите, сделките, срещите на международно равнище се провеждат именно на китайски. Ето защо в днешно време има огромно търсене на млади и подготвени кадри, които владеят свободно езика. Които да работят като  преводачи, екскурзоводи, служители в международни корпорации, инженери… При кандидатстване за работа това може да се счита за голямо предимство. И в кръга на шегата – кой не би искал да знае китайски, за да може да прави лесно и безпроблемно поръчки от АлиЕкспрес (любимата платформа за онлайн шопинг на младите)? Или пък да си чете дневния хороскоп на китайски в оригинал?

  • Възможности за стипендии в Китай

Стипендии за Китай
Кандидатстването става по успех

         Китайското правителство ежегодно отпуска множество различни пълни и частични стипендии за чуждестранни ученици и студенти. Най-разпространеният вид е едногодишно езиково обучение. То включва и разнообразни извънкласни културни дейности, както и екскурзии из страната. Тези възможности са допълнителен стимул, който мотивира младите българи да се насочат именно към изучаването на китайски език. Плюс е шансът да го усъвършенстват в далечната страна.

 

  • Китайският език е по-достъпен от всякoга

Китайският език е по-достъпен от всякога. Резервирайте безплатен урок на НаучиКитайски
Днес можеш да изучаваш китайски от комфорта на собствения си дом

      Поради засиления интерес към уроците по китайски език на пазара се предлагат много и разнообразни материали, които да направят учебния процес увлекателен и ефективен. Китайският никога не е бил толкова достъпен – на един екран разстояние. И въпреки това не всичко, което е толкова достъпно, е лесно за научаване. Ако искаш да провериш дали изучаването на китайски език е за теб – резервирай безплатен онлайн урок по китайски език с частен учител по Skype на НаучиКитайски. Мисията ни е да преподаваме онлайн според нуждите и темпото на всеки. Както и да помагаме на учениците бързо и ефективно да се научат да пишат и говорят на китайски език. В края на обучението всеки ще има възможност да се сдобие със грамота за завършено обучение по китайски език.

Всеки шести човек говори китайски език
Това е не само най-говореният, но и най-древният език в света